იაპონიის ჯანდაცვის სამინისტრომ ალკოჰოლის მოხმარების საკითხზე რეკომენდაციების პროექტი მოამზადა და დაადგინა მაქსიმალური დოზები, რომელიც სხვადასხვა დაავადების განვითარების რისკს იწვევს – კაცებისთვის ეს დღეში 40 გრამი, ქალებისთვის კი 20 გრამი.
სუფთა ალკოჰოლის 20 გრამი ერთ საშუალო ბოთლ ლუდს ან თითქმის ორ ჭიქა ღვინოს უდრის. ექსპერტების თქმით, ორგანიზმზე ალკოჰოლის ზემოქმედება ასევე დამოკიდებულია ადამიანის ასაკსა და აღნაგობაზე.
კვლევის შედეგების თანახმად, ალკოჰოლის მცირე დოზამაც კი შეიძლება კაცებში ჰიპერტენზიის და კიბოს განვითარების რისკი, ქალებში კი – ინსულტის დროს სისხლდენის რისკი გაზარდოს.
რეკომენდაციების საბოლოო ვერსიას იაპონიის ჯანდაცვის სამინისტრო 2024 წლის მარტამდე გამოუშვებს. დოკუმენტში დაწვრილებით იქნება აღწერილი ორგანიზმზე ალკოჰოლის ზემოქმედება.